Protetična oskrba

Inlay/onlay/overlay
V pogovornem jeziku jim rečemo kar zalivka v enem kosu. Ta »zalivka« je keramična, izdela pa jo zobotehnik v svojem laboratoriju. V ordinaciji jo nato prilepimo na obstoječi del zoba.

Zobna luska ali veneer
Gre za tanko, luski podobno protetično in estetsko rešitev, ki nadomesti prednji, vidni del zoba. Pri hitrejši direktni tehniki izdelamo lusko iz kompozitnega materiala v ordinaciji že v enem obisku, pri indirektni tehniki pa keramično lusko izdelajo v zobotehničnem laboratoriju.

Zobna krona ali zobna prevleka
Ko zoba ne moremo obnoviti na zgornje načine, se odločimo za izdelavo zobne krone, ki nadomesti večji del izgubljene zobne substance. Nova zobna krona posnema barvo in obliko naravnih zob v ustih.

Zobni mostiček
Vsak zob si, kljub morebitni zapleteni patologiji, želimo ohraniti. Ne pa za vsako ceno. V določenih primerih karies napreduje globoko na korenino ali pa zob postane kritično majav zaradi napredovale parodontalne bolezni, itd. Takrat zob ne bi bil več dober nosilec zobne krone in ga moramo odstraniti.

Praznino na njegovem mestu nadomestimo z zobnim mostičkom, ki sidra na zobeh ob vrzeli, to pa premosti z zobnim členom, ki nadomešča manjkajoči zob.

Materiali izbora so kovinska keramika, v sedanjem času pa se vse bolj uveljavljajo brezkovinske tehnike zaradi izboljšane estetike.

Zobna proteza
Ko v ustni votlini manjka preveč zob in se pacient ne odloči za nadomeščanje z implantati, izdelamo zobno protezo. Ta je lahko delna, če je v ustih prisotnih še nekaj zob. Ti zobje bodo postali sidrni zobje proteze, sama proteza pa bo nadomestila tako manjkajoče zobe kot obzobno tkivo. Če v ustih ni več nobenega zoba, izdelamo totalno zobno protezo.

Zobni vsadki ali zobni implantati
Zobni mostički zahtevajo obrušenje zob ob vrzeli, zaradi česar se vse bolj odločamo za zobne implantate, saj na ta način ohranimo zobe ob vrzeli nedotaknjene.

Z implantati nadomeščamo posamezen zob, delno ali popolno brezzobost. Primerni so za fiksne kot tudi snemljive protetične nadomestke.